sâmbătă, 31 martie 2012

Cand incepem diversificarea hranii la bebelusi?


Pana la ce varsta este recomandat alaptarea exclusiva?

Alaptarea exclusiva sau folosirea formulei de lapte este recomandata pana la varsta de 6luni.


Cand este pregatit bebelusul pentru hrana solida?Momentul cand putem incepe diversificarea la bebelusi trebuie ales de medicul pediatru la care aveti inscris copilul.Medicii recomanda inceperea diversificarii in jurul varstei de 6 luni.Pana atunci lapticul de la san sau formula de lapte ii e de ajuns.asa ca... mamici fiti tari si nu cedati insistentelor celor din jur care va sfatuiesc sa-i dati "mancare adevarata" sub pretextul ca bebelusul nu se mai satura.Intre 3 si 5 luni,bebelusul va poate lasa aceasta impresie...sa va trezi mai des,o sa vrea sa manance mai mult,dar nu va faceti griji si mai ales nu-i introduceti mancarea solida(fara acordul medicului) .Acest lucru este normal,se produce asa zisul "puseu de crestere" care arata ca bebelusul se dezvolta normal si apetitul lui creste.Tot ce trebuie sa faceti e sa-l hraniti mai des cu laptic si in 1-2 saptamani totul o sa revina la normal.

Diversificarea la 4 luni?

Unii bebelusi primesc "acordul"medicului sa inceapa diversificarea la 4 luni cand li se va introduce cereale speciale pentru aceasta varsta,de aceea este important ca medicul sa hotarasca cand copilul dumneavoastra este pregatit pentru aceasta etapa. 


Exista si unii doctori de "moda veche" care insista sa incepeti diversificarea la 4 luni sau mai repede fara ca bebelusul sa fie pregatit... este important sa-i cereti sa va explice avantajele diversificarii timpurii si daca vi se pare ca argumentele nu sunt sustinute ,cautati un alt medic ,cereti o a doua parere.Nu uitati:nimeni nu va cunoaste bebelusul mai bine ca dumneavoastra!!!


Daca o sa manance alimente solide seara,o sa doarma toara noaptea?


Nu! Copilul se satura si cu laptic si o sa doarma toata noaptea dupa ce isi regleaza somicul


Cat timp este bine sa alaptam?

Dupa cum am spus mai sus,alaptarea exclusiva este recomandata pana la varsta de 6 luni,iar dupa inceperea diversificarii este bine sa-l alaptati pana in jururl varstei de doi ani.Deci mamici pe langa mesele solide puteti sa le mai dati bebelusilor si cate o masa de laptic.