vineri, 30 martie 2012

Primele zile cu micutul acasa

Cand ajungi acasa cu noul membru al familiei nu stii cum sa te comporti ca sa se simta cat mai bine asa ca va vin in ajutor cu 10 sfaturi ce le-am primit si eu la randul meu si cred ca v-ar putea fi folositoare:
 1. Este recomandat ca micutul sa fie pus in patutul sau, culcat pe o parte, cu un prosop rasucit sau o pernuta la spate, pentru a nu se rasuci cu fata in sus sau in jos si sa nu riste sa se innece.
 2. In camera copilului nou nascut temperatura optima este de 22-23 grade C, iar cand ii facem baita temperatura optima este de aproximativ 24-25 grade.
 3. Camera nou nascutului se aeriseste regulat, si cat timp se deschide geamul bebelusul este dus in alta camera, pentru a nu raci.
 4. Toate hainele bebelusului trebuie spalate bine si clatite.Hainutele se spala chiar daca sunt noi. Nu utilizati balsamul de rufe sau clorul la spalarea hainutelor sau asternuturilor, exceptie facand produsele speciale pentru bebelusi.Pentru copii sensibili este bine sa folositi produse speciale pentru a evita alergiile.
 5. In primele zile de viata a bebelusului este bine a se evita musafirii in casa, si cum asta nu se poate,incercati sa-i primiti in alta camera.
 6. E bine sa evitati sarutarea nou nascutului pe fata, manute sau picioare, deoarce au pielea foarte sensibila si se pot irita usor.
 7. Alaptarea se va face la un interval de 2-4 ore, dupa spalarea mamelonului si aureolei mamare cu apa, alaptarea se face in functie de necesitatile copilului, fiecare copil are propriul ritm.
 Se recomanda a se pune nou nascutul sa suga de fiecare data din ambiii sani.
Dupa alaptat, bebelusul se bate usor pe spate pentru a elimina aerul inghitit in timpul suptului.
8. Pana la varsta de 6 luni, in alimentatia copilului sa nu se introduca si alte alimente in afara de lapte si ceai.Alaptarea exclusiva pana la 6 luni(sau hranirea cu formula de lapte)este recomandata de medicii pediatrii. Biberoanele se sterilizeaza periodic inclusiv tetina.
 9. Ceaiul si laptele se pastreaza la frigider maxim 24 de ore, si ce ramane nefolosit se arunca. Inainte de a se da sa bea bebelusului ceai sau lapte (in caz de nu este alaptat la san) se incalzeste ,daca se poate direct in biberon.
10. In caz ca alapteaza, este interzis mamei sa-si autoadministreze medicamente fara a consulta medicul. Sper ca aceste sfarturi sa va fie utile si sa va acomodati cat mai repede cu micutii vostri!