miercuri, 11 aprilie 2012

Febra bebelusilor

Temperatura corpului unui copil sau sugar este aceeasi ca a unui adult 36-37 grade C. Ei se infierbanta si se racesc mai repede ca adultii pana la varsta de 4 ani cand sistemul lor de control al temperaturii se maturizeaza.Atunci cand un copil are febra ,se simte rau,este somnoros sau agitat,plangacios etc.

Cum va comportati cand sugarul are febra?

Nu imbracati sugarul prea gros,daca transpira mai dati-i jos din hainute. Acest lucru se verifica la scobitura gatului.

Ce este febra?

Febra reprezinta modul organismului de a lupta cu o infectie,o inflamatie.
Febra nu este o boala si nu este necesar sa scada doar daca este mare. Ea nu trebuie lasata neinvestigata prea mult timp...

Convulsiile

Daca febra ajunge la 38.5 grade C trebuie tratata pentru a evita convulsiile ,desi acestea apar la valori peste 39-39,5-40 grade C.
Daca copilul intra in convulsii trebuie sa-i scadeti febra imediat ce convulsia dispare. La majoritatea copiilor zona vanata din jurul unghiilor si a gurii dispare cand convulsia inceteaza.
La unii copii ,convulsia,are si efecte negative,dar, de obicei acestea sunt depasite dupa varsta de 4 anisori. Dupa ce copilul a avut convulsii, acesta poate face foarte usor din nou fara ca febra sa ajunga la  valorile de 39-39.5-40 grade. Dupa ce copilul a avut convulsii trebuie sa-i administrati medicaminte care previn aparitia lor.

Cateva metode de a scadea febra:

  • Copilul trebuie sa fie cat mai lejer imbracat,puteti sa il lasati in scutec si un tricou.
  • Puteti sa-i faceti impachetari cu lapte sau apa la temperatura camerei si ii schimbati compresa la interval de cateva minute.Aceste impachetari pot fi puse pe maini.picioare,burtica,spate.
  • Inmuiati-i sosetelele in apa cu otet.
  • Racoriti camera in timp ce copilul este dus in alta camera!
  • Hidratati-l mai mult!
  • Puteti sa-i oferiti suc sau ceai inghetat... acestea ajuta si la marirea aportului de lichide si la scaderea febrei.
  • Administrati-i medicamente pentru febra sau supozitoare. E bine ca acestea sa fie prescrise de medic.
  • Puteti sa-i faceti baie in apa calduta,dar este necesar sa stiti ca nu toti doctorii promoveaza aceasta metoda deoarece o temperatura nepotrivita a apei poate induce un soc in sistem.
Febra poate aparea si in momentul cand bebelusului ii ies dintisorii. Aceasta febra este una usoara valoarea ei fiind pana in 38 grade C.
Si atunci cand bebelusul face vaccinul febra poate aparea. Unii medici spun ca este bine sa faca deoarece mareste efectul protector al  vaccinului. Acest tip de febra dureaza intre 1 si 3 zile si se aplica aceleasi metode de scadere.