luni, 2 aprilie 2012

Ingrijirea prematurului acasa

http://www.roportal.ro/articole/efectele-nasterii-premature-4764.htm

  Cum ne comportam cu un prematur?

Stim despre prematuri ca le place mai mult somnul atunci cand lumina nu are o intensitate prea mare. Trebuie sa aerisiti camera bine in fiecare zi,nu trebuie sa fie prea cald(aproximativ 22 -24 grade)si e bine sa pastrati o umiditate de aproximativ 60-80 % .Pentru a mentine umiditatea puteti pune vase cu apa sau prosoape umede pe soba sau calorifer. Pana face copilul 3 kg , incercati sa-l feriti de frig deoarece ei pierd mai multa caldura decat copii nascuti la termen.
 Pericolul de luxatii este mare, de aceea nu se va face gimnastica si nu se va infasa doar la sfatul medicului.
 In camera bebelusului, nu e bine sa primesti persoane bolnave. Daca esti racita, trebuie sa porti o masca la gura si nas, atunci cand alaptezi sau esti in preajma copilului. Bebelusul trebuie adaptat la vreme, asa ca scoate-l la plimbare treptat, imbracat corespunzator in functie de anotimp,sa nu transpire. Il imbraci in functie de cum te imbraci tu,daca tu iti iei un tricou atunci nu-i da copilului pulover gros....daca il plimbi prin soare, ai grija sa aiba capul acoperit. Nici nu o sa-ti dai seama cand copilul tau va fi la fel "de mare" ca si ceilalti copii, cei care au stat mai mult in burtica .:)

Cum facem baita unui prematur?

Unii pediatri recomanda baia zilnica, altii de doua-trei ori pe saptamana, dar cu ingrijirea zilnica a fetei si regiunii ano-genitate.
Inainte sa va apucati de baita pregatiti hainutele de schimb care trebuie sa fie curate si incalzite , prosopelul sa fie la indemana ca sa-l puteti sterge si imbraca repede.
 Copilul nu trebuie trezit pentru a face baie si e bine sa-l alaptati dupa baita. Temperatura in camera trebuie sa fie de 25-26 grade iar apa trebuie sa aiba aproximativ 37 grade.Puteti potrivi apa incercand-o cu mana,trebuie sa o simtiti calduta ,nu foarte calda.
Baita se face inainte de a fi alaptat, atunci cand bebelusul este treaz,nu-l trezi pentru a-i face baie!Folositi sampon si gel de dus sau sapun speciale pentru bebelusi.
 Baita nu trebuie sa dureze mult ,aproximativ 10 minute,este timp suficient sa-l spalati sa sa se relaxeze si el...