luni, 7 mai 2012

Legea adoptiei (233/2011)

Atunci cand doriti sa adoptati un copilas trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. Legea adoptiei  s-a schimbat si este facuta in asa fel in cat procedura sa se incheie mai repede cu succes. Iata modificarile aduse:
 Puteti adopta un copil daca :
 1. La inplinirea unui an de la  instituirea masurii de protectie speciala,parintii biologici sau rudele (pana la gradul IV)nu sunt gasiti sau nu doresc introducerea copilului in familie.
 2. Parintii  sau rudele(pana la gradul IV) declara in scris, si nu-si retrag declaratia in termen de 60 de zile,ca nu vor sa se ocupe de cresterea copilului.
 3. Daca parintii copilului sunt necunoscuti,adoptia se va stabili in maxim 30 se zile de la eliberarea certificatului de nastere.
 4. In caz ca parintii copilului nu au implinita varsta de 14 ani,acesta nu poate fi dat spre adoptie.Daca parintii au impliniti 14 ani,acestea trebuie sa-si dea acordul scris cu privire la adoptie (sub supravegherea reprezentantului legal)
 5. In cazul copiilor nascuti in afara casatoriei,sotia poate adopta copilul sotului dupa expertiza ADN care sa dovedeasca sa sotul este tatal copilului.
 6. Cuplul care doreste sa adopte un copil din Romania si are domiciilul in alta tara,pot sa se adreseze autoritatilor care se ocupa de adoptii din tara respectiva pentru a solicita atestatul de familie  adoptatoare.
Pot adopta :
 • Rude(pana la gradul IV) ale copilului 
 • Cuplurile in care unul dintre ei are cetatenie romana
 • Cetatean strain casatorit cu unul dintre parintii naturali
Cei care vor sa adopte trebuie sa dovedeasca ca tot trai permanent in statul in care locuiesc si 30 de zile consecutive sa nu paraseasca Romania.

Noua lege permite adoptia succesiva daca:
 1. Copilul a fost adoptat de o persoana necasatorita care se afla intr-o relatie stabila si convetuieste cu o persoana de sex opus si declara prin act notarial ca acea persoana s-a implicat neintrerupt si nemijlocit o perioada de cel putin 5 ani in cresterea si educarea copilului.
 2. Adoptia anterioara a incetat din diferite motive printre care si decesul persoanei adoptatoare
Nu pot adopta persoanele care:
 • sunt decazute din drepturile parintesti
 • familiile ale caror copii beneficiaza de masuri de protectie speciala
 • persoana care a fost condamnata definitiv pentru trafic de persoane,de dorguri,consum de droguri sau infractiuni impotriva familiei savarsite cu intentie.
 • persoanele care vor sa adopte singure ,dar au partenerul bolnav psihic,cu handicap mintal sau a savarsit una din infractiunile mai sus mentionate.
Termentele de judecata se reduc la maxim 10 zile.

 Parintii adoptivi sunt obligati sa informeze copilul ca este adoptat de la varste cat mai fragede ,avand parte de ajutor specializat.

Copilul este sprijinit sa-si caute familia si sa-si descopere trecutul.El poate fi informat cu privire la parintii sai biologici  daca respecta conditia de a nu le dezvalui numele.
Rudele de sange ale copilului adoptat pot afla informatii despre acesta daca exista acordul scris al copilului sau al parintelui adoptator.

Sper ca aceste informatii sa va fie utile si ca modificarea legii sa va fie de ajutor!
Mult succes!!