joi, 29 noiembrie 2012

Legenda lui Mos Nicolae

cizmulita pentru cadouri


Cu totii ne aducem aminte de dulciurile si portocalele gasite sub perna sau in papuci in fiecare dimineata de 6 decembrie si incercam sa le creem si copiilor nostrii aceleasi amintiri placute. Dar stiti ,de fapt, care este povestea mosului ce ne facea sa fim cumintei tot anul ?

Legenda spune ca  Mos Nicolae s-a nascut intr-o familie de oameni bogati. iar dupa ce parintii sai au murit din cauza unei epidemii ,si-a dedicat viata si averea celor nevoiasi .
De la ideea aceasta pornesc mai multe istorioare iar una dintre ele explica cum Mos Nicolae a pus in ghetele si sosetelele lasate la uscat ,a trei fete sarace , trei bile de aur marindu-le sansele sa-si gaseasca soti buni si sa scape de sclavie.
 De atunci a ramas obiceiul de a pune ghetele la usa sau de a atarna ciorapei ,bilele de aur fiind inlocuite cu portocale.
Mos Nicolaie a fost intemnitat deoarece in acea perioada a Imperiului Roman crestinii erau persecutati.  A murit pe 6 decembrie si de atunci pe aceasta data se sarbatoreste ziua lui Mos Nicolae.
Se spune ca este protectorul copiilor . . . este placut sa le facem daruri in numele lui oferindu-le bucurie iar noua ocazia sa ne aducem aminte de copilarie si de darurile ce le-am primit la randul nostru de la Mos Nicolae. . .