vineri, 23 noiembrie 2012

Metode de contraceptie

metoda de contraaceptie
prezervativ
Nu va doriti un copilas in acest moment si nu stiti ce metoda de contraceptie sa folositi?
Cele mai folosite metode sunt:

  • anticonceptionalele
  • steriletul
  • prezervativul
  • inele vaginale
  • diafragmele
  • metoda calendarului
Anticonceptionalele sunt pilule care va feresc de o sarcina nedorita daca sunt utilizate asa cum trebuie,asa cum va recomanda medicul dumneavoastra ginecolog. Bineinteles ca exista posibilitatea sa ramaneti insarcinata chiar daca luati pilulele asa cum trebuie. Un plus al acestor pilule ar fi ca pot regla ciclul menstrual si diminueaza pericolul de aparitie a cancerului ovarian si uterin. Daca ramaneti insarcinata in timp ce luati anticonceptionale ,cel mai bine este sa va consultati cu doctorul dumneavoastra si sa hotarati  daca sa pastrati sau nu sarcina. Pilulele nu va protejeaza de bolile cu transmitere sexuala ,deci sunt recomandate doamnelor si domnisoarelor care au un partener stabil si fidel.

Steriletul este o metoda de contraceptie foarte folosita avand o rata de protectie de  99%.  Steriletul trebuie introdus doar de catre doctor dupa examinare. Acesta hotaraste daca steriletul este metoda de contraceptie potrivita pentru dumneavoastra si ce model trebuie sa utilizati. Steriletul nu va afecteaza fertilitatea,deci daca va hotarati ca va doriti un copil va prezentati la doctor pentru a-l scoate si sunteti din nou fertila. Acest dispozitiv nu ar trebui sa va jeneze in timpul actului sexual, dar daca se intampla ,doctorul poate scurta firele. Steriletul trebuie schimbat la 5 sau 10 ani (in functie de model). Exista cazuri in care dispozitivul a fost inlaturat in urma ciclului menstrual,asadar, pentru siguranta ar trebui efectuate controale ginecologice cat mai dese,daca e posibil lunar. Aceasta metoda de contraceptie nu va protejeaza de boli cu transmitere sexuala,din aceasta cauza ar trebui utilizata de catre doamnele si domnisoarele cu parteneri stabili si fideli.


prezervativ
Prezervativul este singura metoda de contraceptie care ofera si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. ACEASTA METODA ESTE POTRIVITA PENTRU FEMEILE CARE NU AU UN PARTENER STABIL SAU FIDEL!!! Daca va suspectati partenerul de infidelitate cel mai bine este sa folositi aceasta metoda. Prezervativele trebuie folosite conform instructiunilor pentru a evita riscul ruperii. Inelul vaginal este  o metoda de contraceptie pe baza de hormoni. Inelul se introduce in vagin cat mai adanc dupa ce il pliati cu doua degete. Daca acesta iese se clateste cu apa si se poate introduce iar in maxim trei ore. Nu conteaza pozitia in care stati atunci cand il introduceti. Scoateti inelul dupa trei saptamani introducand in vagin aratatorul indoit ca un carlig ,prindeti inelul si scoateti usor.Dupa o saptamana timp in care aveti menstruatia se poate folosi din nou aceasta metoda. Plusul acestei metode este ca atunci cand va  hotarati sa ramaneti insarcinata pur si simplu renuntati la inel. Nici aceasta metoda nu va fereste de bolile cu transmitere sexuala!

Diafragma este facuta dintr-un cauciuc moale cu resort de metal si  se introduce cu un gel special care poate provoca iritatii ale vaginului sau a penusului .Diafragma se poate deplasa cauzandu-va dureri sau cistita.Marimea diafragmei se alege cu ajutorul medicului pentru a evita folosirea unei marimi nepotrivite . Aceasta metoda de contraceptie nu  afecteaza fertilitatea .Atunci cand doriti sa ramaneti insarcinata nu mai folositi aceasta metoda. Eficacitatea acestei metode este de 94 % si este indicat ca in timpul perioadei de fertilitate partenerul sa foloseasca un prezervativ .

Metoda calendarului este cea mai veche metoda de contraceptie dar nu cea mai recomandata . Pentru a folosi aceasta metoda trebuie sa cunosti foarte bine zilele in care sunteti fertila ,deci trebuie sa va monitorizati ciclul menstrual pentru cel putin 6 luni inainte . In zilele fertile evitati contactul sexual sau folositi o alta metoda de contraceptie. Plusul acestei metode este ca nu are nici un fel de efect negativ asupra organismului,dar nu va garanteaza ca nu ramaneti insarcinata daca nu va cunoasteti foarte bine zilele fertile sau daca aveti ciclul menstrual neregulat.Aceasta metoda nu va protejeaza de bolile cu transmitere sexuala!

Acestea ar fi cele mai folosite metode de contraceptie prezentate pe scurt. Pentru a afla mai multe detalii sau a afla si alte metode cel mai bine este sa purtati o discutie cu medicul ginecolog care o sa va explice si o sa puteti alege impreuna cea mai potrivita metoda de contraceptie pentru dumneavoastra.