marți, 21 mai 2013

Paine de casa

Tot ce pot sa va spun despre aceasta reteta este ca de cand am descoperit-o , o prepar incontinuu pentru familia mea care este extrem de incantata de aceasta paine de casa .
paine de casa cu faina neagra

Este usor de facut si nu necesita framantare.
Ingrediente necesare:
  • 500 ml apa caldut
  • un cub de drojdie sau un pliculet
  • 60 grame faina de malai
  • 50 grame ulei (de preferat de masline)
  • aproximativ 600 grame de faina (de cate va place: alba,neagra,de secara)
  • o lingurita de sare ( eu pun mai putina ca sa nu fie prea sarata pentru copil)
  • jumatate de lingurita de zahar
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in apa,se adauga zaharul,sarea , malaiul , uleiul si se lasa la odihnit cam 10-15 minute. Dupa aceea se adauga treptat faina si se omogenizeaza bine aluatul. Se acopera vazul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit cam doua ore. Se varsa aluatul intr-o tava imbracata in hartie de copt sau intr-una de silicon ,se acopera si se mai lasa putin (15 min) sa mai creasca. Preincalziti cuptorul la 180 grade (foc mediu) si introduceti tava. Dureaza cam 35 - 40 de minute. Eu intotdeauna o verific cu un cutit subtire ,il bag in paine si daca iese curat atunci este gata.
Dupa ce scoateti tava din cuptor, acoperiti-o cu un tifon umed si peste tifon puneti un prosop de bucatarie,asa coaja nu va ramane tare!
Iese o minunatie de paine indiferent de faina pe care o folositi!

Imagini din timpul prepararii
aluatul trebuie sa fie elastic
Cam asa iese

asa arata dupa dospire

aluat in tava de silicon

paine de casa cu faina alba

paine de casa taiata