miercuri, 26 iunie 2013

Gogosi umplute cu gem . Gogosi umplute cu ciocolata

gogosi umplute
M-am trezit de dimineata cu o pofta de ceva dulce...M-am tot uitat prin diferite retete dar nimic parca nu-mi facea cu ochiul pana am ajuns la gogosi. Fetita mea le mananca cu mare placere,cred ca sunt "dulcele" ei preferat asa ca m-am hotarat sa fac
Gogosi umplute cu gem
si  Gogosi umplute cu ciocolata.

Am avut nevoie de urmatoarele ingrediente:

  •  500 grame faina + cat mai ai nevoie la tapetat masa de lucru pentru a putea intinde aluatul
  •  3 oua 
  • 200 ml lapte caldut 
  • un cub de  drojdie 
  • un zahar vanilat 
  • un praf de sare 
  • esente (eu am pus de vanilie,lamaie si portocala,dar puteti pune de care vreti)
  • gem  pentru umplut
  • ciocolata pentru umplut / finetti
  • optional : 3-4 linguri de zahar . Eu nu le-am mai pus deoarece papa fetita mea si am considerat ca sunt suficient de dulci asa .
Uite cum am facut aluatul : Intr-un bol am facut maiaua din 5 linguri de lapte caldut, o lingurita de zahar si drojdia;le-am lasat sa se umfle.
maiaua umflata

Intre timp intr-un alt vas am batut bine ouale,zaharul, sarea si  esentele:

 Faina am pus-o intr-un vas mai mare si cand drojdia s-a umflat am adaugat-o in faina,am amestecat si apoi  am adaugat amestecul de oua.Am amestecat bine adaugand treptat cate putin din laptele caldut ce a ramas pana cand aluatul a devenit elastic si lipicos.
coca

Dupa ce am reusit cu mare greu sa-mi scot mainile din aluat, l-am lasat la dospit o ora :
coca dupa o ora de dospit

Dupa aceea am impartit aluatul  in doua si l-am intins:
aluat intins

 Apoi am facut cercuri cu un pahar(cercurile nu trebuie sa fie groase) . Peste jumatate din cercuri am pus umplutura :
gogosi cu gem
gogosi cu ciocolata

Am uns marginile cercului cu putina apa dupa care am pus un cerc fara umplutura si am presat marginile.
gogosoi umplute
Am repetat operatiunea pana am terminat aluatul.
Dupa ce gogosile umplute sunt montate se acopera cu un prosop curat si se lasa la odihnit vreun sfert de ora.
Am facut si cateva Gogosi simple ,fara umplutura(am facut cercurile mai groase si le-am prajit cate unul,nu le-am mai unit):

 Gogoselele se prajesc intr-o tigaie adanca in mult ulei(eu am pus aproximativ 400 grame de ulei) , se lasa in uleiul incins pana se rumenesc usor dupa care se intorc si pe cealalta parte.
gogosi umplute
gogosi umplute
Dupa ce sunt prajite se scot pe un servet de hartie si se servesc ca atare :
gogosi umplute
 Sau cu zahar pudra pe ele:
gogosi umplute