vineri, 5 iulie 2013

Pandispan cu afine si sos de vanilie

Pentru ca este sezonul fructelor de padure trebuie sa ne bucuram cat mai mult de aceste fructe minunate si sa le mancam sub diferite forme : dulceata,compot si preferata copiilor :prajitura. Eu am facut recent Pandispan cu afine si l-am inbunatatit cu un Sos de vanilie . Reteta pentru aceasta prajitura este simpla,partea putin mai grea o constituie sosul de vanilie deoarece necesita foarte multa atentie:

Pentru pandispan cu afine aveti nevoie de:

  • 5 oua 
  • 5linguri de zahar
  • 5linguri de ulei
  • aproximativ 140-150 grame de faina alba
  • un praf de sare
  • jumatate de pliculet de praf de copt
  • 100 grame afine

Pentru sosul de vanilie aveti nevoie de:

  • 300 grame frisca lichida
  • 3 galbenusuri
  • un zahar vanilat+ 30 - 40 grame de zahar (dupa gust)
  • o filola esenta de vanilie
Cum preparam pandispanul cu afine:
Separam galbenusurile de albusuri. Peste galbenusuri turnam uleiul si le batem bine pana incep sa se albeasca:

ou
pandispan cu afine
Separat batem albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma,apoi adaugam zaharul si batem pana se acesta se topeste:
spuma de albus
pandispan cu visine

Adaugam galbenusurile peste albusuri si amestecam incet cu o lingura ca sa nu se lase spuma

pandispan cu afine
Dupa ce ati omogenizat compozitia se adauga faina treptat si praful de copt. Se  mesteca la fel de usor pentru a nu se lasa compozitia.
Aceasta este consistenta dorita:
pansispan cu afine
Punem compozitia intr-o tava de silicon sau tapetata . O parte din afine o punem peste aluat iar cealalta parte se da prin faina si apoi se adauga in tava:
afine

pandispan cu afine
inainte de a intra in cuptor


Introducem tava la cuptorul incins la 180 de grade (foc mediu) .Dureaza doar cateva minute;cand incepe sa se rumeneasca putin ar trebui sa fie gata,il incercati cu o scobitoare.
Asa ar trebui sa arate:
pandispan cu afine

pandispan cu afine


Cum preparam Sosul de vanilie:
Incalzim frisca lichida.intre timp punem galbenusurile si zaharul intr-o oala si le batem bine:
galbenus de ou

Adaugam frisca incalzita peste galbenusuri si amestecam continuu
sos de vanilie

 Cand ajungeti in acest punct trebuie sa fiti foarte atente sa nu fiarba compozitia deoarece ouale se vor coagula si nu mai iese sosul. Se amesteca continuu:
sos de vanile

 Cand incep aburii sa iasa si cand se aude ca ar incepe sa fiarba se ia cratita de pe foc si se amesteca in continuare .Se adauga esenta de vanilie .Daca doriti sa fie mai aromat puneti mai multa esenta si lasati sa se racoreasca.Sosul o sa aiba consistenta potrivita.
sos de vanilie

Acesta este rezultatul final:
pandispan cu afine si sos de vanilie