miercuri, 21 august 2013

Dovlecelul la bebelusi

dovlecelul la bebelusi

M-am gandit sa scriu astazi despre dovlecelul la bebelusi ... despre proprietatile lui,despre momentul cand il putem introduce in alimentatia bebelusului si despre felul in care il putem prepara pentru micutii nostri . Dovlecelul este o leguma cu gust dulceag pe care majoritatea bebelusilor o accepta fara probleme, dar cum fiecare copil este deosebit nu putem sa fim siguri ca il va accepta pana nu i-l dam sa-l manance.

Dovlecelul contine printre altele si  : acid folic,vitamina A ,vitamina B1, vitamina B2 , vitamina B5 , vitamina B3 , vitamina C ,calciu, fier, potasiu , fosfor ,magneziu, fibre.

Dovleceii se gasesc atat in piete cat si in supermarketuri.

Cand introducem dovlecelul in alimentatia bebelusului :

Dovlecelul se poate introduce in alimentatia bebelusului inca de la 6 luni deoarece se digera usor si  nu are potential alergenic ridicat.
Atunci cand doriti sa introduceti dovlecelul in alimentatia copilului incercati sa faceti rost de dovlecei ecologici , nestropiti . Daca acest lucru este posibil ,dovlecelul nu va trebui curatat de coaja ,se va adauga in mancare asa cum este ;  Daca dovleceii pe care i-ati cumparat au fost stropiti cu diferite substante sau daca nu sunteti siguri de acest lucru cel mai bine este sa inlaturati coaja pentru a va asigura ca bebelusul nu va avea contact cu acele subtante nocive pentru organismul uman.
Pentru inceput se va adauga dovlecelul in piureurile de legume pe care bebelusul le mananca la pranz, daca bebelusul nu da semne ca ar respinge acest aliment se va creste treptat cantitatea pana cand acesta va ajunge sa manance o masa intreaba pe baza de dovlecei.

Dovleceii se pot consuma : fierti,la aburi gatiti la cuptor sau chiar cruzi in salate cand copilasul e putin mai mare.
Aceasta leguma nu are un gust puternic iar acest lucru va perminte sa o adaugati aproape in orce mancare.
Dovleceii se asociaza ,printre altele ,cu : smantana, morcovul ,pastarnacul,patrunjelul,telina, cartoful ,carnea, mararul , fasolea verde,varza ,rosii,ceapa,oul si pestele.