miercuri, 14 august 2013

Fasolea la copii

fasolea la copii

Fasolea este o leguma foarte apreciata deoarece este foarte buna la gust si plina de vitamine . Desi atunci cand gatesc fasole petrec mai mult timp in bucatarie decat de obicei,pentru ca fierbe mai greu, o gatesc cat de des pot deoarece este foarte gustoasa si asigura o mare parte din nutrientii de care copilasul meu are nevoie pentru a se dezvolta normal.
Fasolea uscata contine amidon , fibre , fier, potasiu, proteine, antioxidanti, vitamina B6 si acid folic.
Desi are atati de multi nutrienti necesari organismului,fasolea are si o toxina care  ne poate dauna. Pentru a scapa de aceasta toxina trebuie sa fierbeti fasolea pentru cel putin 10 minute la o temperatura ridicata ( 100 grade celsius ) .

Cand introducem fasolea in alimentatia copilului:

Fasolea uscata se poate introduce in alimentatia copilului dupa varsta de un an deoarece este o leguma greu digerabila. sunt si doctori care nu recomanda introducerea fasolei uscate inainte de doi sau chiar trei ani. Eu personal am inceput sa-i dau fetitei mele fasole uscata pe la varsta de un an si 4-5 luni.

Este foarte important ca atunci cand introduceti fasolea uscata in alimentatia copilului sa incepeti cu o cantitate mica (eu am inceput cu o manuta de fasole) si sa cresteti cantitatea treptat daca copilul nu acuza dureri de burta.
 Fasolea se va fierbe bine (nu uitati si de cele 10 minute la 100 de grade celsius) si se va servi la pranz.
Pentru inceput puteti amesteca fasolea in pireurile de legume pana ajunge copilul sa poata manca o masa intreaga bazata pe fasole.
Fasolea se poate consuma : in ciorbe, mancare de fasole, iahnie ,fasole batuta.
Fasolea se poate lua si la conserve gata fiarta,fiind o metoda mai simpla , dar in nici un caz nu este mai buna pentru copii mai ales cand acestea se afla la diversificare.

Aceasta legume se ascociaza ,printre altele cu: morcov , telina,  ceapa , usturoi, ardel, carne.