sâmbătă, 10 august 2013

Oul la bebelusi

oul la bebelusi

Oul este printre cele mai apreciate alimente de catre copii,pana si cei mai mofturosi copii mananca ou pregatit intr-un fel sau altul. Desi este o sursa importanta de proteine si colesterol bun,oul are un potential alergen ridicat . Din cauza acestui lucru trebuie introdus mai tarziu si treptat.

Oul contine vitamina A, vitamina D ,vitamina B ,vitamina E, proteine, fosfor si fier.
Fierul din galbenusul oului este asimilat mai usor de organism fata de fierul din legume.
Proteinele din albus sunt benefice organismului,dar pot cauza alergii si din acest motiv albusul se va introduce mai tarziu decat galbenusul.

Cand introducem oul in alimentatia bebelusului:

Deoarece albusul oului este cel ce poate cauza alergii ,se va introduce in alimentatia bebelusulu dupa varsta de un an iar galbenusul se va putea introduce in alimentatia bebelusului de la 7 luni.
Atunci cand va hotarati sa introduceti galbenusul in alimentatia bebelusului incercati sa cumparati oua de la gaini crescute la tara,in aer liber. Oul va trebui sa fie fiert bine,tare (10 minute) . Scoateti galbenusul,il taieri in patru si dati copilului sa manance doar o bucatica din cele patru. Daca copilul nu prezinta semne de alergii se va creste cantitatea treptat iar la urmatoarea masa care va contine ou se va da jumatate de galbenussi tot asa pana cand copilul va ajunge sa manance un galbenus intreg la o masa.
Dupa varsta de un an se va introduce si albusul in alimentatia copilului treptat,la fel cum s-a introdus si galbenusul.
De cate ori pe saptamana dam copilului sa manance ou:

Pana la varsta de un an bebelusul va manca galbenus de ou o data pe saptamana. Dupa varsta de un an copilul va putea manca doua oua pe saptamana ,unii doctori recomandand chiar  trei oua pe saptamana.

Oul se poate manca fiert pana la varsta de un an; dupa un an :omleta(facuta in tigaie antiaderenta,facuta fara ulei),ochi(in tigaie antiaderenta,facut fara ulei) . Deasemenea copilul poate manca si deserturi sau mancaruri care contin ou.

Oul se poate asocia,printre altele cu : spanac,cartofi,branzica calcica sau legume.

Retete cu ou:


Omleta cu spanac:


Punem la fiert 3 bucatele de spanac congelat sau o mana de spanac proaspat. Lasam sa fiarba 2-3 minute.
spanac


Separat batem oul si adaugam spanacul scurs bine de apa. Amestecam bine si punem cu o lingura compozitie intr-o tigaie antiaderenta (puteti sa puneti toata compozitia odata ). Se lasa pana incepe sa se rumeneasca pe margini,apoi le intoarcem.
omleta cu spanac
Asezam pe farfurie impreuna cu cateva felii de rosie:
mic dejun pentru copii

Supa cu galuste


Ingrediente :
1 copanel de pui

o radacina de patrunjel
1 feliuta telina radacina
1/2 morcov

o manuta de taitei/fidea
patrunjel frunze
apa
1 ou
Gris

Mod de preparare:

Pentru a prepara galustelele bateti oul si adaugati gris putin cate putin pana cand atunci cand bagi furculita in amestec raman urme si apoi isi revine usor.
Se fierbe copanelul si ingredientele. Dupa fierbere scoateti carnea din supa,luati oala de pe foc si adaugati cu o lingurita amestecul pentru galustele.Puneti oala pe foc pentru a fierbe galustele. La urma se adauga patrunjelul frunze.
Carnita poate fi folosita pentru a se prepara alte mancaruri sau o puteti lasa in supa!


supa cu galuste


Papanasi fierti



Ingrediente:

 300grame branza de vaci
1 ou
pesmet cat este nevoie pentru a face un amestec nu moale
apa
smantana
gem/ciocolata/siropuri cu diferite arome
zahar(obtional)
papanasi fierti
esenta de vanilie(obtional)

Mod de preparare:

Se pune intr-o oala apa la fiert.In acest timp se amesteca oul,branza si pesmetul cu zahar si esenta.Se formeaza bilute cu mainile umede si se adauga in oala cu apa pe care o luati de pe foc pentru a nu fierbe in timp ce adaugati bilutele dupa care se pune pe foc pana cand bilutele se ridica la suprafata.Dupa ce le scoateti tavaliti-le prin pesmet cu putin zahar(obtional) si serviti-le cu smantana si gem/ciocolata/siropuri cu diferite arome.