vineri, 9 august 2013

Pestele la bebelusi

pestele la bebelusi

Daca te gandesti sa introduci pestele in alimentatia bebelusului inseamna ca ,micutul a inceput sa guste din bunatatile oferite de natura iar ca un parinte responsabil ce esti vrei sa te asiguri ca micutul primeste toate vitaminele si minerale necesare organismului din surse naturale. In ceeace priveste pestele trebuie sa mai asteptati putin inainte sa il introduceti in alimentatia bebelusului deoarece are un potential alergenit foarte ridicat.

Pestele este o sursa importanta de omega 3,calciu,proteine,sodiu,mangan,potasiu,vitsmins B . Ficatul pestelui si carnea pestelui gras contine pe langa celelalte vitamine,  vitamina D si vitamina A. Carnea de peste lupta impotriva bolilor de inima si se poate consuma cat de des este posibil. Nutritionistii considera ca acest tip de carne ar trebui consumat atat de copii cat si de adulti macar de doua ori pe saptamana.

Cand introducem pestele in alimentatia bebelusului:
Pestele poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre varsta de 8 luni si un an.Pentru bebelusii care au mai facut alergii si la alte alimente este bine sa se amane introducerea pestelui in alimentatia sa.
Atunci cand va hotarati sa introduceti pestele in alimentatia bebelusului alegeti un peste alb (ex:pastrav) si asigurati-va ca acesta este proaspat si scoateti cu mare atentie oasele.
Prima masa a bebelusului va contine putin peste (eu am pus cam o manuta de peste maruntit) si se va servi la pranz. Daca bebelusul nu da semne de alergii ,se va creste treptat cantitatea.

Puteti gati pestele: la abur,fiert,la cuptor ,gratar,evitand pe cat posibil prajirea acestuia.

Puteti asocia pestele ,printre altele ,cu : mamaliga,usturoi,mazare,cartofi,porumb,smantana .

Exemple de retete cu peste:

Pasta de peste

Eu prepar aceasta pasta de peste de obicei pentru micul dejun ,o pun pe felii de paine si o servesc ca pe tartine . Este usor de preparat,este gustoasa si foarte sanatoasa.
Ingrediente necesare pentru doua tartine cu pasta de peste (suficient pentru micul dejun al unui copil intre 8 luni si aproximativ doi ani) :

  • aproximativ 40 -  50 grame de peste fiert,curatat de oase si maruntit (eu am folosit pastrav)
  • o felie de rosie taiata marunt ( se poate inlocui cu castravete murat)
  • o felie de unt la temperatura camerei
  • optional : sare
  • doua felii de paine ( in cazul nostru fara coaja)
Amestecam bine pestele ,rosia si untul pana compozitia se leaga si devine ca o pasta. Punem pasta pe feliile de paine si dam micutului sa pape.
POFTA BUNA!


rosiile tocate,untul si pestele

tartine cu pasta de peste

Pastrav cu legume la cuptor


Ingrediente:
1 pastrav sau o bucata de 150g-200g
o ceapa mica
un morcov
o manuta de mazare
o manuta porumb
o rosie
1 catel de usturoi
marar,patrunjel
oregano
cativa stropi de lamaie
un cub de unt
Mod de preparare:
Legumele se toaca marunt si se fierb aproape in totalitate. Se ia o tava pentru chec , se pune folia de aluminiu care trebuie unsa cu unt.


Pastrav la cuptor cu cartofi si unt


Ingrediente:
1 pastrav
1/2lingurita de oregano uscat
2cartofi
3cuburi de unt
1lingurita ulei de masline
lamaie dupa gust

Mod de preparare:
Cartofii se curata si se pun la fiert.Pastravul se curata,se inveleste in folie de aluminiu unsa cu unt si se pune la cuptorul incins la 180 grade timp de 15 minute dupa care se scoate folia si se mai lasa de aproximativ 5-10 de minute(in functie de marimea pestelui).
Pentru a prepata sosul puneti intr-un vas uleiul de masline dupa care adaugati untul.Dupa ce untul s-a topit luati sosul de pe foc si adaugati cativa stropi de lamaie.
Se aseaza pastravul pe farfurie impreuna cu cartofii si se toarna sosul deasupra.

Pastrav cu smantana si mamaliguta


Ingrediente:
pastrav cu smantana si mamaliguta
pastrav(cat mananca copilul la o masa)
2 linguri de smantana
1 catel de usturoi
 apa/lapte
patrunjel
oregano (optional)
2-3 linguri de faina de porumb
piper(optional)

Mod de preparare:
Se fierbe pestele pana se ia de pe oase.Separat se pune la fiert in trei linguri de apa usturoiul tocat marunt,se lasa 2-3 minute dupa care se adauga smantana , pestele ales de oase ,oregano si se ma lasa la fiert cateva minute dupa care se adauga patrunjelul si putin piper.
Pentru mamaliguta puneti la fiert 100 g apa sau lapte si adaugati faina dupa ce apa clocoteste.Faina se adauga treptat doar cat este nevoie pentru a nu iesi prea tare(aproximativ 2 linguri ).